Waarom valt mijn haar uit?

In dit artikel beperken we ons tot haaruitval bij vrouwen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je je haar verliest. Van hormonale schommelingen tot bepaalde medische oorzaken. Zelfs stress kan haaruitval veroorzaken of verergeren. Maar wat de reden ook is: haaruitval is een nare, soms beangstigende ervaring. Dat komt allereerst omdat je de oorzaak niet kent. Probeer die dus zo snel mogelijk te achterhalen en raadpleeg een arts. Kijk allereerst of het haar steeds dunner wordt. Als uw haar sneller uitvalt dan normaal is, zijn dit de meest voorkomende oorzaken:
1. Chemotherapie

Een van de meest voor de hand liggende redenen voor haaruitval is chemotherapie bij de behandeling van kanker. Chemotherapie is een medische behandeling waarbij stoffen worden gebruikt om snel delende kankercellen in het lichaam aan te vallen. Haar- en huidcellen zijn echter ook snelle delers. Dus kan uw haar door chemotherapie uitvallen. Het goede nieuws is dat zodra de chemotherapiebehandeling voorbij is uw goede, snel delende cellen zullen regenereren. U zult uw haar na verloop van tijd terugkrijgen.

2. Alopecia

Eenvoudig gezegd, betekent alopecia haaruitval. Dit verlies kan om verschillende redenen optreden, op verschillende tijdstippen en op verschillende plaatsen op het lichaam
Alopecia Areata is het plotselinge verlies van haar, waardoor het plaatselijk en dun op de hoofdhuid achterblijft. In ongeveer 90% van de gevallen van Alopecia Areata groeit het haar binnen enkele jaren terug.
Een ander type Alopecia wordt Alopecia Universalis genoemd. Deze aandoening omvat haaruitval op alle delen van het lichaam. Er blijft geen haar achter.
Tractie Alopecia is geen medische aandoening, maar treedt op wanneer bepaalde haarstijlen of haaraccessoires overmatig aan het haar trekken en haaruitval veroorzaken.

3. Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten, zoals Lupus, kunnen vaak dunner wordend haar of haarverlies veroorzaken. Wanneer het immuunsysteem wordt aangetast, wordt het overactief en kan het cellen aanvallen die doorgaans gezond zijn. De immuuncellen die het haar aanvallen, kunnen een soort littekenvorming veroorzaken. Dit betekent helaas dat het haarverlies onherstelbaar is.

4. Trichotillomanie

Deze aandoening zorgt ervoor dat mensen dwangmatig haren uit hun lichaam trekken. Het constante draaien of trekken kan de haarzakjes beschadigen. Ook op plaatsen rondom het uitgetrokken haar kunnen dan kale plekken ontstaan. Deze stoornis van de impulscontrole begint vaak vóór de leeftijd van 17 en komt vier keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. In de meeste gevallen groeit het haar terug als de aandoening eenmaal is behandeld en onder controle is.

5. Veroudering

Bij het natuurlijke verouderingsproces begint het haar dun te worden en uit te vallen. Normaal gesproken zou haaruitval worden gecompenseerd door nieuwe haargroei, maar naarmate we ouder worden, gebeurt dit steeds minder. Haar kan meer en meer uitvallen en wordt ook brozer met de jaren.

6. Antidepressiva, bloedverdunners en andere medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan vaak haaruitval als bijwerking hebben. De arts zal dit niet in alle gevallen vermelden omdat het lichaam van elke persoon anders reageert op verschillende medicijnen. De bijsluiter of de apotheker vermeldt vaak haarverlies als een mogelijke bijwerking voor sommige medicijnen. Als uw haar uitvalt, kunt u met uw arts praten over de mogelijkheid om van medicatie te veranderen of uw dosering te verlagen.

7. Vitamine B-gebrek

Hoewel het niet zo gebruikelijk is, kan een persoon met een tekort aan vitamine B haaruitval ervaren. Vitamine B-supplementen of een dieet met vis, vlees, zetmeelrijke groenten en andere voedingsmiddelen met veel vitamine B kunnen dit probleem vaak helpen oplossen.

8. Hypothyreoïdie

Een hyperactieve of juist trage schildklier kan haarverlies veroorzaken. Hypothyreoïdie zorgt ervoor dat de schildklier te weinig hormonen produceert die de haargroei beïnvloeden. Synthetische schildkliermedicatie kan het probleem oplossen. De haargroei keert meestal terug als de hypothyreoïdie onder controle is.

9. IJzergebrek

IJzer helpt om gezond haar, huid en nagels te behouden. Wanneer je lichaam niet genoeg ijzer krijgt, kan onder meer haaruitval optreden. Bloedarmoede is een veel voorkomende en goed behandelbare aandoening. Eenmaal onder controle zou de haargroei weer normaal moeten worden.

10. Stress

We hebben allemaal te maken met een of andere vorm van stress op bepaalde momenten in ons leven. Bij sommige mensen kan ten gevolge van stress haaruitval optreden. Hoewel het niet erg vaak voorkomt dat stress haarverlies veroorzaakt, kan stress wel de aanleg voor haaruitval tot uiting brengen. Stress kan ook leiden tot het aanzetten van tot trichotillomanie (zie 4) en auto-immuunziekten (zie 3), wat kan leiden tot nog meer haarverlies.

11. Vrouwelijke hormonen

Zwangerschap, contraceptiva, menopauze en hormoonvervangingstherapieën kunnen allemaal fluctuaties in de hormonale niveaus van vrouwen veroorzaken die haaruitval kunnen veroorzaken. Een derivaat van het mannelijke hormoon testosteron, Dihydrotestosteron genaamd, kan worden geactiveerd in de hoofdhuid wanneer de aanmaak van oestrogeen wordt verminderd. Dit kan de follikels doen ineenschrompelen waardoor de haargroei wordt geremd. Erfelijkheid kan ook een grote rol spelen bij haarverlies bij vrouwen.

12. Eiwittekort

Een tekort aan eiwit in je voeding kan leiden tot haaruitval. Sommige diëten sluiten eiwitten zou rigoureus uit dat de haargroei eronder lijdt. Zonder voldoende eiwitten in uw systeem zet het lichaam de haarzakjes in de ruststand om proteïne en energie te besparen. Verhoogde haaruitval volgt meestal na 2 à 3 maanden, met drastische gevolgen. Met een goed dieet kan dit type haaruitval worden teruggedraaid.

13. Fysiek trauma

Elk type fysiek trauma kan haaruitval veroorzaken. Chirurgie, een bevalling, een auto-ongeluk en een ernstige ziekte kunnen allemaal tijdelijk haarverlies veroorzaken. Een schok voor het lichamelijk systeem kan vaak meer haar uit de groeifase of rustfase van de haarcyclus in de afscheidingsfase duwen. Dit treedt meestal op 3 à 6 maanden na het fysieke trauma.

14. Telogeen effluvium

Telogeen effluvium is een vorm van diffuse haaruitval op het hoofd en kent een acute en een chronische vorm. Er is dan sprake van een abnormale haarcyclus, waardoor er teveel haren in de uitvalfase (= telogene fase) terechtkomen. Het woord effluvium betekent uitvallen. Het is niet bekend hoe vaak deze vorm van haaruitval in de bevolking voorkomt. Telogeen effluvium komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar in zeldzame gevallen ook bij mannen. Telogen Effluvium is een tijdelijke aandoening.