Welke pruik past bij welk gezicht?

Bij de keuze van een kapsel is de vorm van het gezicht een belangrijk uitgangspunt. Dat geldt dus ook bij het kiezen van een pruik. Onderstaand overzicht helpt je de juiste keuze te maken.

[https://nl.wikihow.com/Je-gezichtsvorm-bepalen]

Ovaal gezicht

Is de lengte van je gezicht ongeveer de anderhalf maal de breedte? Versmalt het geleidelijk langs de kaaklijn naar de kin? Heb je een mooie ronde haarlijn? Dan heb je een ovaal gezicht. Als alles zo mooi in proporties is, dan kun je vrijwel elke pruik dragen. Kies wel voor een type dat jouw ovale gezichtslijn mooi accentueert. Of ga voor een coupe die je lieflijke lijnen juist een boost geeft!

Rond gezicht

Is je gezicht twee keer zo breed als lang, heb je een ronde kaaklijn en een ronde haarlijn, dan heb je een rond gezicht. Kies een pruikstijl die juist hoogte accentueert. Bijvoorbeeld via de kruin, of een laagsgewijs kapsel dat naar achteren wordt gestyled. Door in de hoogte volume te creëren, lijkt het gezicht langer en smaller. Zou je kiezen voor een stijler kapsel tot aan de kaaklijn of voor haar dat bol langs je gelaat hangt, dan zou je juist de breedte van je gezicht gaan accentueren.

Hartvormig gezicht

Als je naar je gezicht kijkt en de kaaklijn loopt vanaf de kin breed uit naar de jukbeenderen en verder door naar het voorhoofd, dan lijkt je gezicht hartvormig. Het is relatief breed van boven en smal van onderen.

Kies voor een langere haarstijl, voor lengte tot aan de kin of een asymmetrische stijl. Ga voor lagen vanaf de bovenzijde of een piekerige pony.  Een boblijn tot kinlengte zorgt voor een gebalanceerde look en geeft de gewenste volheid. Je kunt kortere stijlen dragen, maar als je gezicht een overdreven hartvorm heeft, moet je stijlen kiezen die volume toevoegen aan het achterhoofd. Door dit te doen, bereik je een balans tussen je uitgesproken jukbeenderen en smalle kin. Vermijd korte, volledige stijlen met taps toelopende halslijnen. Die benadrukken juist de breedte bovenin en laten je er topzwaar uitzien. Te veel nadruk op de kruin geeft het uiterlijk van een langere, smalle kin.

‘Vierkant’ gezicht

Is de lengte en breedte van het gezicht zowat gelijk, dan heeft het mogelijk een wat vierkant uiterlijk. Mogelijk geeft je kaaklijn en je haarlijn een hoekige indruk.

Kies in dat geval voor korte tot middellange stijlen, vooral als die golvend rond het gezicht vallen. Zoek eerder naar een piekerige pony dan naar een gecentreerde coupe en vermijd hoogte bij de kruin. Stijlen in lagen en onregelmatige looks verzachten het vierkante uiterlijk van je gezicht. Stijlen met krul of golven brengen zachtheid bij jouw rechte, symmetrische gelaatstrekken. Vermijd rechte pony met lineaire lijnen of andere stijlen die lang en recht zijn. Vermijd ook een rechte boblijn die eindigt op de kaaklijn. Je kunt wel een gelaagde boblijn dragen als deze boven of onder de kaaklijn eindigt.

Diamantvormig gezicht

We spreken van een diamantvormig gezicht als je een smal voorhoofd hebt en breed uitstekende jukbeenderen. Je voorhoofd en kaaklijn zijn ongeveer gelijk in de breedte. Jouw vorm is een kruising tussen een hart en een ovaal.

Bijna alle kapsel staan bij zo’n uitgebalanceerde gezichtsvorm. Probeer verschillende stijlen! Heeft je gezicht een uitgesproken ‘ruitvorm’ en wil je een kort kapsel, kies dan bij voorkeur stijlen met volume in de nek. Die brengen een mooie balans tussen je geprononceerde jukbeenderen en fijne kinlijn. Benadruk je mooie vormen en versluier die niet met veel haarvolume rond je gezicht.

Langwerpige of verticale gezichtsvorm

Je gezicht is langer dan breed. Het is ongeveer even breed bij je voorhoofd als net onder de jukbeenderen. Mensen met een langwerpig gezicht kunnen een zeer smalle kin of een zeer hoog voorhoofd hebben. Je gezicht lijkt dan lang en slank.

De beste keuze is een haarstijl met een korte tot gemiddelde lengte. Die doen namelijk je gezicht minder lang lijken. Het is het beste om stijlen te kiezen tot op schouderlengte of korter. Haar in lagen voegt zachtheid toe aan de rechte lijnen van je gezicht. Zoek naar expressie aan de zijkant; die minimaliseert de geometrische vorm van je gezicht. Zachte, piekerige pony trekt de aandacht weg van een langwerpig gelaat. Volume aan de zijkanten zorgt juist voor een verbredend effect aan jouw gezicht.

Vermijd lange stijlen; die laten jouw gezicht er juist langer uitzien. Te veel hoogte verlengt je gezicht.

Peervormig gezicht

Je gezicht wordt gekenmerkt door een smal voorhoofd en is het breedst bij de kaak, met een ronde kin. Bij deze vorm kun je het best stijlen creëren die breedte geven aan jouw voorhoofd en slapen, waardoor de illusie van een ovaal gezicht ontstaat. Ze zullen de aandacht verleggen naar het bovenste deel van je gezicht. Het haar moet dicht bij het hoofd en in de nek worden gestyled om de breedte van de kaaklijn te minimaliseren. Vermijd volledige, lange stijlen die de kaaklijn juist zouden benadrukken.