Hoe laat je je pruik er natuurlijk uitzien?

Als je voor het eerst een pruik draagt, kun je een ongemakkelijk of onzeker gevoel ervaren. Veel mensen zijn bang dat hun haar er onnatuurlijk uitziet. Of dat anderen zien dat je een pruik draagt. Geen zorgen. Want wie kiest voor een pruik van hoge kwaliteit, met de juiste pasvorm en wie deze goed verzorgt, ziet er natuurlijk fantastisch uit.

Onze experts geven je graag tips hoe je je pruik er natuurlijk kunt laten uitzien.

Pasvorm

Allereerst: zorg ervoor dat je pruik goed past Een slecht zittende pruik kan op het hoofd bewegen, naar voren of naar achteren glijden. Dat voelt niet alleen ongemakkelijk, maar het ziet er niet natuurlijk uit.

Kapsel

Laat je haar modelleren door een ervaren kapper of stylist Net alsof het je eigen haar zou zijn, kun je een professionele stylist laten trimmen om een bepaalde look te creëren die het beste past bij jouw gezicht. Dit zorgt voor een uniek, eigen uiterlijk en garandeert de perfecte omlijsting van je gezicht. Zó ziet jouw stijl er natuurlijk uit! Uitdunnen – op bepaalde plekken – om je gezichtsvorm te benadrukken, is ook een goede optie.

Tip: voor het beste resultaat laat je jouw stylist de pruik knippen terwijl je hem draagt.

Accessoires

Draag bijouterieën of gadgets zoals je ook in je eigen haar zou doen. Door een felle sjaal of hoofdband aan je pruik toe te voegen, lijkt het alsof je gewoon je oorspronkelijke haar accentueert. Strategisch plaatsen van een hoofdband of sjaal, bijvoorbeeld rond de randen van de pruik, kan ook helpen om de aanzet van de haren aan de cap te maskeren. Bovendien kan een haarband helpen om de pruik beter op zijn plaats te houden.

Haarvezels

Je kunt het gevoel hebben dat je pruik meer op jouw eigen haar lijkt als je een pruik kiest die hitte kan verdragen. Want al mag geen verwarmde stylingapparaten gebruiken op standaard synthetische pruiken, je kunt ze wél gebruiken op pruiken van echt (menselijk) haar. Er bestaan ook synthetische pruiken die hitte kunnen verdragen. Met pruiken die styling met warmte verdragen, kun je verschillende looks creëren. Je uiterlijk van dag tot dag veranderen, kan je omgeving de indruk geven dat je natuurlijk je eigen haar aan het stylen bent. Probeer te experimenteren met krulspelden en rollers om je pruik volume en slagen te geven. Of gebruik een tang om juist stijl haar te creëren. De belangrijkste voorwaarde voor dit alles is: koop het product van de hoogste kwaliteit, als je je dat kunt veroorloven. De haarvezels op goedkope pruiken zijn van mindere kwaliteit, hebben een andere textuur en lijken over het algemeen onnatuurlijker dan een kwaliteitspruik.

Pruiktype

Selecteer bij voorkeur een pruik met de beste constructie-eigenschappen. Het type cap en de wijze waarop de haren zijn aangebracht, zijn van grote invloed op het al dan niet natuurlijke uiterlijk van de haardos.

Een pruik met een monofilament cap geeft de indruk dat het haar direct vanuit de eigen hoofdhuid groeit. Dit geeft de mogelijkheid dat het haar in meerdere richtingen kan worden gestyled. Met de hand gebonden pruiken zorgen voor een nóg natuurlijker look omdat de haren – stuk voor stuk – aan de pruik worden vastgemaakt. Daardoor kan het haar meer en golvender bewegen, zoals je eigen haar zou doen.

Een cap aan de voorkant van het hoofd geeft je een bijna onzichtbare haarlijn. Dit biedt het voordeel dat je je haar nonchalant uit je gezicht naar achteren kunt wegduwen en achter de oren kunt dragen, zonder dat de basis van je pruik zichtbaar is. Met zo’n pruik ben je verzekerd van een nóg natuurlijker uiterlijk. Een pruik met meer van zulke lokale functies ziet er nog realistischer uit.

Verzorging

Volg altijd de instructies van de fabrikant. Want zo wordt de levensduur van jouw pruik verlengd en blijft deze er zo lang mogelijk natuurlijk en gezond uitzien. Een pruik die niet op de juiste manier wordt verzorgd, kan rafelig, kroezend en beschadigd raken. Dat leidt op zijn beurt weer tot een onnatuurlijk uiterlijk. Ook het gebruik van onjuiste verzorgingsproducten kan resulteren in ophoping van residuen. Gebruik alleen shampoo, conditioner en stylingproducten die speciaal zijn gemaakt voor synthetische pruiken. Gebruik ook uitsluitend kammen en borstels die voor pruiken zijn gemaakt. Als de pruik niet wordt gedragen, zet deze dan op een pruikstandaard of op een lang cilindrisch object, zoals een vaas of bus. Zo zal de pruik goed in vorm blijven.