Het wassen van een pruik met kunsthaar

Het voordeel van een pruik met kunsthaar is dat deze er elke dag grandioos uitziet en dat het onderhoud eenvoudig is. Maar… belangrijk is wel dat je je aan de volgende richtlijnen houdt, want alleen dan profiteer je langer van je perfecte pruik.

Hoe was je je pruik?

Doe een eetlepel shamppo voor pruiken in een afwasteiltje of in de gootsteen met koud water. Week de pruik gedurende een minuutje in de vloeistof. Kneed of wrijf niet! Ga voorzichtig met je vingers langs de cap op de plaatsen waar die normaal gesproken je hoofdhuid raakt, want daar treedt de meeste vervuiling op. Doe het met beleid. Als de pruik is gewassen, laat je het ‘vuile’ water weglopen. Daarna spoel je de pruik uit met schoon, koud water of je houdt deze onder de stromende kraan. Dep de pruik droog met een zachte handdoek. Niet knijpen of wringen!

Hoe gebruik je conditioner op je pruik?

Als de pruik nog enigszins vochtig is, kan een conditioner voor pruiken worden gebruikt. Breng de vloeistof aan op beide handpalmen en werk de conditioner voorzichter door het haar. Vermijd daarbij contact met het kapje (cap) van de pruik, want die zouden de aanhechting van de haren kunnen beschadigen. Laat de conditioner een minuut of 10-15 intrekken.

Je kunt ook een conditioner in sproeivorm gebruiken. Bespuit de pruik vanaf een afstand (ca. 30 centimeter).

Hoe droog je je pruik?

Je kun teen vochtige pruik het beste droogdeppen met een zachte handdoek. Niet knijpen of wringen! Laat de pruik goed doordrogen op een pruikenstandaard, gewoon in natuurlijk circulerende lucht. Pruikenstandaards zijn daarvoor het ideale hulpmiddel. Heb je geen standaard bij de hand, improviseer dan en gebruik een smal object met daar omheen een tot bol gevormde doek. Voor verdere behandeling moet de pruik helemaal droog zijn. Maar droog de pruik nooit in direct zonlicht. Tip: ’s avonds wassen, ’s nachts laten drogen, ‘s-morgens stylen.

Hoe vaak kun je je pruik wassen?

Wil je zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van je pruik, dan moet je hem na elke 10-15 gebruiksdagen wassen. Was je je pruik vaker, dan heeft dit een negatieve invloed op de levensduur. Maar… was je de pruik te weinig, dan tasten de stoffen uit jouw hoofdhuid – zweet en vet – de haren en het kapje aan.

Hoe blijft de pruik zo goed in vorm?

Onze synthetische pruiken hebben een unieke eigenschap; ze beschikken over een ‘vormgeheugen’.  Dat betekent dat ze als het ware weer in de juiste vorm springen nadat ze zijn gewassen en gedroogd. Hoe je dat doet? Je schudt simpelweg de pruik. Is de pruik wat statisch, vernevel dan wat water en strijkt er speels je vingers doorheen. Tip: NIET kammen of borstelen als het haar nog vochtig is!

Kun je je pruik ook knippen?

Je pruik heft een van tevoren gestylede vorm. Toch kun je het model naar je hand zetten, mits je over kappersvaardigheden beschikt. Maar een professional kan je daarbij beter helpen. Het is geweldig dat je een pruik kunt (laten) aanpassen aan de vorm van jouw gezicht en aan je eigen geliefde stijl. Tip: laat de pruik knippen terwijl je deze draagt!

Belangrijke tips voor synthetische pruiken

– Voorkom dat de pruik wordt blootgesteld aan een hittebron. Die vervormen of beschadigen het haar onherstelbaar.
– Gebruik geen stylingapparaten of verwarmde rollers om het haar te krullen of glad te strijken.
– Als je de pruik draagt en je gaat eten bereiden, wees dan voorzichtig boven het fornuis of met de oven. Blijf weg bij barbecues, heteluchtkachels en dergelijke. Tenzij de pruik het predikaat ‘hittebestendig’ heeft.
– Gebruik uitsluitend haarproducten die specifiek zijn gemaakt voor het behandelen van synthetische pruiken.
– Gebruik geen ‘gewone’ haarshampoo, conditioners of haarspray. Die producten kosten je echt je mooie pruik!
– Borstel of kam je pruik nooit als deze nog nat of vochtig is. Het rekt de haren uit en het betekent onherstelbare beschadiging van de vezels.
– Gebruik alleen borste