Het wassen van een pruik met echt haar

Om je pruik, gemaakt van echt haar, te verzorgen en in maximale conditie te houden, is het goed een aantal regels in acht te nemen. Moeilijk is het wassen van zo’n pruik niet. Menselijk haar, dat voor een pruik speciaal is voorbehandeld, moet met zachtheid worden behandeld omdat het kwetsbaarder is.

Welke middelen?

Gebruik uitsluitend producten die zijn bedoeld voor pruiken voorbehandelde haar beschadigen.

Hoe vaak wassen?

We raden aan een pruik gemaakt van echt haar een keer per twee tot vier weken te wassen. Elke wasbeurt verkort de levensduur van de pruik, dus was deze niet meer dan nodig. Gebruik ook eventuele stylingproducten met mate. Overigens, een beschermend haarkapje of -netje verlengt ook de levensduur. Dit voorkomt dat je hoofdhuid direct in aanraking komt met de pruik.

Wat is de beste methode?

1. Kam allereerst de pruik met zachtheid. Begin met de haarpuntjes en kam – laagsgewijs – naar de bovenkant. Behandel eventuele klitten met geduld en toewijding en gebruik – indien nodig – een spray om te ontwarren.  

2. Bevochtig de pruik door er voorzichtig koud water overheen te laten lopen. Bij kortharige pruiken kan dit worden gedaan in de gootsteen. Voor langer haar raden we aan dit onder de douche te doen of met een handdouche boven de badkuip.

3. Knijp vervolgens zachtjes het water uit de pruik, maar wring de haren beslist niet! Breng daarna een kleine hoeveelheid shampoo voor pruiken met natuurlijk haar aan op je handpalmen. Ga met beide handen in rustige bewegingen over het haar, van de basis tot aan de punten. Draai of kneed niet met de vingers; je hoeft de shampoo beslist niet in te masseren!

4. Spoel na het wassen de shampoo behoedzaam uit het haar. Druk daarna voorzichtig het nog achtergebleven water uit de pruik. Dep tenslotte de pruik voorzichtig droog met een zachte handdoek

Hoe gebruik je conditioner in een pruik?

Als de pruik nog enigszins vochtig is, kan een conditioner voor pruiken met natuurlijk haar worden gebruikt. Breng de vloeistof aan op beide handpalmen en werk de conditioner voorzichtig door het haar. Vermijd daarbij contact met het kapje (cap) van de pruik, want zo zou je de aanhechting van de haren kunnen beschadigen. Laat de conditioner een minuut of 10-15 intrekken. Terwijl het haar nog smeuïg aanvoelt, kun je de eventuele klitten voorzichtig ontwarren. Dat doe je het beste met je vingers of desnoods met een breed getande kam. Na de behandeling spoel je de pruik wederom koud af. Druk het achtergebleven water er voorzichtig uit met je handen. Nogmaals: niet knijpen of wringen. Daarna voorzichtig droogdeppen met een zachte handdoek. Tenslotte kun je desgewenst wat speciale olie aanbrengen die het haar veerkracht, soepelheid en bescherming geeft.

Hoe kun je de pruik met echt haar het beste drogen en stylen?

Een pruik met echt haar droog je het best op een standaard en zonder geforceerde (warme) lucht. Gewoon neerzetten dus in een luchtige omgeving. Je mag wel rollers gebruiken om er krullen in te zetten. Een lichtwarme föhn gebruiken kan, maar wij zouden het niet doen. Behalve rollers kun je ook andere stylingtangen gebruiken, maar doe het voorzichtig. Voor pruiken met natuurlijk (echt) haar zijn er speciale hairsprays. 

Extra tips

– Berg je pruik op op een daartoe bedoelde standaard. De bolle vorm ervan mag beslist niet te groot zijn, anders rek je het kapje uit. Dat is slecht voor de vorm.

– Direct zonlicht is slecht, want het kan je pruik doen verbleken.

– Draag je pruik niet als je gaat slapen. Er kunnen haren loslaten en je pruik kan letterlijk zijn glans verliezen.

– Lichtergekleurde pruiken zijn kwetsbaarder dan donkere omdat ze in het productieproces intensiever zijn behandeld.

– Vermijd contact met gechloreerd water, zeewater of heet water. Die zijn alle funest voor jouw pruik.

– Na verloop van tijd verliest je pruik haren. Het hoort erbij en wat dat betreft verschilt een pruik niet van echt haar.