Een pruik… maar hoe maak je de keuze?

Om een pruik te vinden, te selecteren voor het gewenste doel en er een aan te schaffen, hoef je niet eindeloos het internet af te struinen.

Of je nu bent geconfronteerd met haaruitval na een ziekte, een behandeling, of gewoon zin hebt in een nieuwe look, dit stappenplan helpt je bij het maken van een keuze.

Belangrijk bij je keuze voor een pruik is dat men idealiter niet door heeft dat je er een draagt. Daarentegen is het natuurlijk wel heel leuk als je complimentjes krijgt over je nieuwe kapsel en je nieuwe looks. Had je altijd al eens een spectaculaire coupe willen proberen? Wilde je steeds al eens weelderige krullen of juist sluik haar? Hoe zou je eruit zien met rood haar of een andere kekke kleur? Dan is een pruik dé manier om te experimenteren.

Al zijn er omstandigheden waardoor een pruik geen vrije keuze is, er zijn ontegenzeggelijk voordelen. Nooit meer gedoe met onwillig haar na de nacht bijvoorbeeld. Je bespaart kosten voor haarbehandelingen bij de kapper. En nooit meer een ‘bad hair day’.

Als je dit stappenplan volgt, maak je makkelijk je keuze voor de aanschaf van een pruik

1. De eerste stap is het bepalen van je hoofdmaat. Voor dames is die indeling simpel: je hoofd is klein, gemiddeld of groot. Verreweg de meeste vrouwen hebben een gemiddeld hoofdformaat. Daarna volgt het aantal vrouwen met een kleine hoofdmaat. De grootste maat komt relatief het minst voor.

2. De tweede stap is de keuze voor het gewenste haartype van de pruik. Klik hier om naar de overzichtspagina voor de haartypes te gaan. 

3. De derde stap is de keuze voor de vorm en het type cap (kapje) waaraan het haar is bevestigd. 

4. De vierde stap is de keuze voor de haarstijl. Eigenlijk de leukste fase van je keuzetraject. Wil je kort, kittig, lang, gemiddeld? Dit is heel persoonlijk. Vrouwen die lang haar verloren, doen er soms verstandig aan een iets kortere coupe te kiezen. Niet alleen omdat die gemakkelijker is in het onderhoud, maar ook omdat die een mooie overgang betekent in het geval het eigen haar terug groeit.

5. De vijfde stap is de keuze voor kleur. Die keuze wordt ook ingegeven door de reden waarom je voor een pruik kiest. Ben je je haar verloren, dan kun je kiezen voor een kleur die past bij jouw oorspronkelijke tint. We adviseren je graag in dit stadium. Wij kijken goed naar jou en geven je een eerlijk en professioneel advies.


De kleuren die wij op de website tonen, geven een goede impressie, maar kunnen iets afwijken als je de pruik in zijn geheel ziet. Twijfel je tussen twee tinten, dan adviseren wij je om voor de lichtere tint te gaan. Zeker wanneer je je haar verloor door chemotherapie. Zulke behandelingen maken ook de huid vaak bleker. Een wat lichtere haartint geeft jouw uiterlijk dan een zachter, flatteuzer uiterlijk.