Help, mijn haar valt uit. Wat nu?

Plotseling haarverlies kan een traumatische en stressvolle ervaring zijn. Je kunt de stress verminderen door te onderzoeken waarom je haar uitvalt. Als je de oorzaak achterhaalt, kun je gericht een plan van aanpak ontwikkelen. Leren omgaan met de oorzaak en de symptomen maakt je probleem beter beheersbaar. Belangrijk om te weten: haaruitval kan ook het gevolg zijn van stress.

Welke oorzaken kunnen er zijn?

Haarverlies kan worden veroorzaakt door een aandoening vanuit je eigen lichaam of door externe omstandigheden. Ook medische oorzaken kunnen leiden tot haaruitval, zoals chemotherapie. Komt haaruitval spontaan op, zonder duidelijke reden, dan is het belangrijk een arts te raadplegen.

Volgens de Haarstichting (www.haarstichting.nl) zijn de belangrijkste oorzaken van haaruitval:

Erfelijke haaruitval.
Kanker (c.q. de behandeling ervan).
Haaruitval door ijzertekort of ijzergebrek.
Haaruitval door stress.
Medicijnen.
Verminderde werking van de schildklier.
Conditie van de hoofdhuid en de haarwortels.

Wanneer je haaruitval waarneemt, kun je je ellendig en eenzaam voelen. Vooral als er niemand in je omgeving is die het ook wel eens heeft meegemaakt. Gelukkig zijn er tal van lotgenotengroepen, die je kunnen bemoedigen. Al voelt niet iedereen zich op zijn gemak in zo’n groep. In dat geval is het niet vreemd als je je heil zoekt bij een psychotherapeut of coach. Die kan je leren om te gaan met je (mogelijk tijdelijke) ongemak. Erover praten geeft in de meeste gevallen al verlichting.

Een andere prettige manier om ondersteuning te vinden, is via online platforms. Zo hoef je niet oog in oog te staan met anderen, terwijl je achter je beeldscherm toch wat aan je stress en angst kunt doen. Hoe dan ook, steun zoeken bij haaruitval is nooit een slecht idee.

Hoe verzorg je je hoofdhuid bij haaruitval?

Na haaruitval kan je hoofdhuid extra gevoelig zijn omdat de huid die nu wordt blootgesteld al zo lang bedekt was met haar. Haar biedt een beschermingslaag tegen de elementen. Als die verloren gaat, moeten maatregelen worden genomen om onnodige blootstelling aan de schadelijke invloeden te voorkomen, zoals die van zonnestraling. Een zonnebrandcrème die beschermt tegen schadelijke straling zal helpen dat je hoofdhuid wordt beschermd tegen blootstelling aan de zon.

Wel of niet je hoofdhuid wassen?

Hoewel je misschien geen haar hebt om te wassen, zal je hoofdhuid nog steeds huidvet produceren tijdens haaruitval. Je hoofdhuid wassen met een milde shampoo kan helpen voorkomen dat zich ophoping van vettigheid voordoet. Probeer een shampoo te gebruiken die geen geur bevat en die speciaal is gemaakt voor gevoelige hoofdhuid.

Tips:
Wij adviseren Alra Mild Conditioning Shampoo voor gevoelige hoofdhuid. Tijdens het wassen mag je niet je nagels gebruiken of krachtig wrijven over je hoofdhuid. Dit kan extra irritatie veroorzaken. Gebruik een zachte handdoek om de hoofdhuid voorzichtig droog te deppen en gebruik geen föhn.

Draag stijlvolle en comfortabele hoofddeksels

Veel mensen voelen zich veiliger en zelfverzekerder wanneer ze iets dragen om hun haarverlies te maskeren. Vrouwen en mannen zonder haar kunnen zich vaak kwetsbaar en ongemakkelijk voelen in het openbaar. Het dragen van een hoed, sjaal of andere hoofdbedekking kan helpen om haarverlies te verbergen. Ze bevorderen een veilig gevoel doordat ze iets vervangen dat verloren is gegaan.

Veel mensen die met haarverlies te maken krijgen, hebben vaak nooit eerder een hoed gedragen. Dan is het kopen van een hoed een hele stap. Probeer in elk geval je eigen stijl te vinden als je uitgaat op een hoed of pet. Kijk vooral wat je goed staat, wat lekker zit en sta open voor een nieuwe look. Er zijn ontelbare mogelijkheden om er leuk uit te zien en je weer vertrouwd te voelen. Je kunt je hoofdhuid geheel of gedeeltelijk bedekken met leuke modellen, fijne stoffen of kleurige attributen. Kies bij voorkeur voor comfortabele stoffen die niet jeuken of schuren. Die zouden je hoofd onnodig kunnen irriteren.
Het kiezen van een hoed of sjaal die ademend is in warmere klimaten en isolerend in koelere klimaten zal de drager helpen zich gerust en comfortabel te voelen, bij elk weertype.

Comfortabele slaapmuts

Als je geen haar hebt om je hoofdhuid te bedekken, kan er warmte via je hoofd ontsnappen als je slaapt en je lichaam niet actief is. Het vinden van een slaapmuts die je ‘s nachts kunt dragen, kan nachtelijke koude rillingen voorkomen en helpen om je hoofd’ s nachts warm te houden. Kies een pet van een zachte stof – zo mogelijk naadloos – om de hoofdhuid niet te irriteren. Zorg dat je slaapmuts goed op je hoofd past, zodat je hem niet verliest tijdens een nacht waarin je veel draait.

Fijne stoffen voor een slaapmuts zijn katoen en bamboevezels. Bamboestof heeft vochtregulerende eigenschappen. Die helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren terwijl je slaapt. Katoen is een zeer goed ademende stof waardoor de lucht ventileert, maar het hoofd toch niet te koud wordt. In een koeler klimaat is een muts van fleece een aanrader voor de koude maanden.

De pruik als oplossing

Veel mensen die met haarverlies worden geconfronteerd, merken dat een pruik hen helpt om zich veiliger en zelfverzekerder te voelen. Met zoveel stijlen en kleuren om uit te kiezen, is het altijd mogelijk een pruik te vinden die precies op je oorspronkelijke kapsel lijkt. Maak van de nood een deugd: experimenteer met stijl- en kleurencombinaties. De pruik kan voor jou dé oplossing zijn.